title
به گزارش Alamolhoda.com، آیتالله سید احمد علمالهدی در خطبه عبادی نماز جمعه این هفته که در رواق امام خمینی (ره) حرم مطهر رضوی برگزار شد، با اشاره به آیه 102 سوره مبارکه آلعمران اظهار کرد: کلام ما در خطبه اول درباره تقوای عملی بود. بزرگترین معرفی که در قرآن نسبت به تقوای عملی وجود دارد، این است که تقوای عملی را حق تقوای الهی معرفی میکند و میفرماید «یا اَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا الله حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ اِلَّا وَ أَنتُم مُسلِمُون» یعنی ای افرادی که ایمان آوردید، تقوای الهی را بهگونهای در پیش بگیرید که شایسته ذات اقدس پروردگار باشد.
ایشان افزود: در روایتی آمده که فردی از امام صادق (ع) درباره معنای عبارت «حَقَّ تُقاتِه» پرسید و حضرت فرمود «یُطاعَه فَلا یُعصی یُذکَرُ وَ لایُنسی وَ یُشکَرُ وَلا یُکفَر» یعنی حق تقوای الهی این است که خدا اطاعت شود بدون معصیت، از او یاد شود بدون فراموشی و به او ایمان آورده شود بدون کفر و به همین خاطر است که امام صادق (ع)، تقوای عملی را مصداق حق تقوا میدانند.
تقوای نرمافزاری، تقوای سختافزاری
امام جمعه مشهد در تشریح ابعاد تقوا خاطرنشان کرد: تقوا دو بعد دارد؛ در بعد نرمافزاری آن، انسان تسلیم در برابر خدا خواهد بود و این الزاماً به معنای آن نیست که به ادای شهادتین و مسلمان شدن ختم شود بلکه تسلیم در برابر پروردگار به این معناست که فرمان پروردگار و آن چه موردامر اوست، محبوبترین هدف برای انسان باشد؛ مثلاً وقتی فرمود نماز، پرداخت زکات و رسیدگی به محرومان واجب است، مؤمن از عمل به این فرایض لذت ببرد و به همین ترتیب، وقتی پروردگار عالم از مسئلهای انسان را نهی کرد، مؤمن از آن بیزار باشد.
ایشان ادامه داد: امیر مؤمنان (ع) میفرماید اگر یک قطره شراب در دریایی بریزد، دریا بخشکد، مرتعی از آن بروید، گوسفندی در این علفزار چرا کند و به میان رمهای از هزار گوسفند دیگر برود، من از آن گوشت هیچکدام از گوسفندان این گله نمیخورم. این مصداق کامل و بارز همان نفرت از منکر و علاقه به معروف است که در وجود امیر مؤمنان (ع) به مقام تجلی میرسد و در امتداد این مقام، عدهای از جوانان متدین هم هستند که امروزه در عنفوان جوانی و در کوران غرایض جنسی بسر میبرند اما خدا را از یاد نمیبرند و از نگاه به نامحرم گرفته تا مباشرت جنسی اظهار بیزاری میکنند که این مصداق تقوای عالی الهی است.
نماینده ولی فقیه در استان خراسان رضوی با بیان اینکه اگر انسان در مقام نفرت از حرام به جایگاه بیزاری از گناه برسد، به معنای کاملی از بعد سختافزاری تقوا دست پیدا کرده است، تصریح کرد: در بعد سختافزاری، وقتی انسان آگاه شود که خدا دستور به انجام کاری داده است، بیتردید آن را اجرا میکند. در این عرصه، روایت ابراهیم و اسماعیل یکی از مصادیق بارزی است که در آن، بعد سختافزاری اطاعت نمود کامل مییابد و وقتی ابراهیم نبی (ع) در مییابد که امر خدا بر ذبح فرزندش مقدر شده، بیتردید آن را اجرا میکند و حتی اسماعیل نبی (ع) هم با پدر بزرگوارش همراهی میکند.
ایشان تأکید کرد که ملت ما، دلداده امام حسینی هستند که در برابر اراده خدا تردید نمیکرد و گفت: در دفاع مقدس مظاهر این تقوای سختافزاری نمایان است و همانطور که حضرت سیدالشهدا (ع) در کربلا با کودک ششماههاش به میدان آمد، در جنگ تحمیلی هم وقتی بارانی از تیر و آتش میبارید، رزمندگان ما به فرمان الهی جلو میرفتند و میدانستند که در راه خدا شهید خواهند شد اما شوق به ادای تکلیف، آنان را از عمل به وظیفه بازنمی داشت.
پرهیز از معصیت، مصداق کامل شکرگزاری
عضو مجلس خبرگان رهبری در تبیین شاخصه دوم و سوم حقیقت تقوا در حدیث امام صادق (ع) اظهار کرد: شاخصه دوم حقیقت تقوا در بیان امام صادق (ع)، مداومت بر ذکر دائمی و پرهیز از فراموشی پروردگار است و در این باره باید تصدیق کرد که وای بر بندهای که در هنگامه گناه، در برابر مشکلات دنیوی و در تصمیمگیریهای سیاسی، خدا را فراموش کند. شاخصه سوم هم شکرگزاری بدون کفر ورزیدن است؛ یعنی همان عملی که امیرالمؤمنین (ع) والاترین مصداق آن را در گناه نکردن دانسته و در حکمت 330 نهجالبلاغه فرموده است «قَلُّ مَا یَلزَمُكُم لِلَّهِ أَلَّا تَستَعِینُوا بِنِعَمِهِ عَلَى مَعَاصِیهِ » یعنی كمترین حقى كه خدا بر ذمه بندگانش دارد که با نعمتهای او، معصیت نکنند.
ایشان در انتها افزود: شکر خدا به این است که انسان با چشمی که بیناست، حرامی نبیند، با گوشی که شنواست، حرامی نشنود و بهطور کلی با نعمت خدا معصیت نکند. حقیقت شکر این است که انسان به باور قلبی بداند که هرچه دارد از خداست زیرا اقتضای دنیای مادی این است که انسان گمان ببرد دستاوردها و نعماتی که از آن بهرهمند است، حاصل تلاش خود او بوده و یا غیرخدا به او داده است. از خداوند متعال میخواهیم که توفیق طاعت و بندگی خالصانه و مقبول را نصیب و روزی همه ما بگرداند.